fbpx

Συχνές ερωτήσεις

Θα λύσουμε, κάθε απορία σας

Γενικά

H Solmate εξειδικεύεται στη μίσθωση οικιακών φωτοβολταϊκών με σκοπό να κάνει την ηλιακή ενέργεια πιο προσιτή και προσβάσιμη σε όλους.

Μέσω της μίσθωσης φωτοβολταϊκών συστημάτων, η Solmate δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να εξοικονομήσουν χρήματα από τους λογαριασμούς του ρεύματος χωρίς να χρειαστεί να επενδύσουν στην αγορά ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, πληρώνοντας ένα σταθερό μηνιαίο ποσό για τη χρήση των φωτοβολταϊκών.

Το πλάνο μίσθωσης της Solmate περιλαμβάνει τόσο τον εξοπλισμό και τις εργασίες τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών στη στέγη, όσο και τις ενέργειες που απαιτούνται για την καλή λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος, όπως η συντήρηση, επισκευή και ασφάλιση για 20 χρόνια.

Με τη Solmate μπορείς να λαμβάνεις τα οικονομικά οφέλη που προέρχονται από την αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας χωρίς να χρειαστεί να επενδύσεις στην αγορά ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, μισθώνοντας το σύστημα που ταιριάζει στις ανάγκες της κατανάλωσης σου έναντι ενός σταθερού μηνιαίου ποσού.

Η μίσθωση διαρκεί 20 έτη και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου φροντίζουμε τα πάντα, από την παρακολούθηση της απόδοσης του συστήματος, ασφάλιση, συντήρηση και επισκευή πιθανών ζημιών χωρίς καμία επιπλέον χρηματική επιβάρυνση από μεριάς σου.

Μετά την πάροδο των 20 ετών, το φωτοβολταϊκό σύστημα μεταφέρεται στην κυριότητα σου, εφόσον το επιθυμείς, εναλλακτικά αφαιρείται από τη στέγη σου. Σε περίπτωση που επιθυμείς να εξαγοράσεις το φωτοβολταϊκό σύστημα πριν από τη λήξη της μίσθωσης, μπορείς να το κάνεις οποιαδήποτε στιγμή.

Η αγορά ενός φωτοβολταϊκού συστήματος απαιτεί μια αρχική επένδυση που μπορεί να είναι περιοριστική για κάποιους που επιθυμούν να κάνουν μετάβαση σε ηλιακή ενέργεια αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Μέσω του πλάνου μίσθωσης της Solmate, αυτή η μετάβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με μηδενικό αρχικό κόστος επένδυσης, ενώ συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών που φροντίζει για οτιδήποτε χρειάζεται το φωτοβολταϊκό σου σύστημα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, όπως ασφάλιση, συντήρηση, επισκευή κ.α., υπηρεσίες που στην περίπτωση αγοράς του συστήματος απαιτούν συντονισμό και επιπλέον κόστη για τον ιδιοκτήτη. 

Μέσω της Solmate έχεις τη δυνατότητα να ξεκινήσεις με ένα πλάνο μίσθωσης και να εξαγοράσεις το φωτοβολταϊκό σου σύστημα οποιαδήποτε στιγμή, εφόσον το θελήσεις.

1. Διασυνδεδεμένο Σύστημα (Net Metering) Ένα διασυνδεδεμένο φωτοβολταϊκό σύστημα “συνεργάζεται” με το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να έχεις διαθέσιμη ενέργεια οποιαδήποτε στιγμή την χρειαστείς, ακόμα και τις στιγμές που το σύστημα σου δεν παράγει. Όταν το φωτοβολταϊκό σου παράγει περισσότερη ενέργεια απ’ ότι χρειάζεσαι τη δεδομένη στιγμή, το πλεόνασμα διοχετεύεται στο δίκτυο πιστώνεται στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που η συνολική ενέργεια που έχει παράξει το σύστημα σου δεν είναι αρκετή για να καλύψει την κατανάλωση σου, τότε μπορείς να αντλήσεις επιπλέον ενέργεια από το δίκτυο.

Μάθε περισσότερα για το net metering εδώ.

2. Υβριδικό Σύστημα Ένα υβριδικό σύστημα είναι ένα διασυνδεδεμένο σύστημα το οποίο περιλαμβάνει και αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών. Το σύστημα χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες για την παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι μπαταρίες αποθηκεύουν την περίσσεια ενέργειας για χρήση αργότερα τη νύχτα όταν δεν υπάρχει ηλιακό φως. Η ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας επιτρέπει στα περισσότερα υβριδικά συστήματα να λειτουργούν και ως εφεδρικό τροφοδοτικό κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος.

3. Αυτόνομο Σύστημα Ένα αυτόνομο σύστημα δεν είναι διασυνδεδεμένο με το δίκτυο και επομένως απαιτεί τη χρήση μπαταρίας που αποθηκεύει ενέργεια για μελλοντική χρήση. Τα αυτόνομα συστήματα πρέπει να σχεδιάζονται κατάλληλα έτσι ώστε να παράγουν αρκετή ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να έχουν αρκετή χωρητικότητα μπαταρίας για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του νοικοκυριού, ακόμη και σε περιπτώσεις υπάρχει πολύ λιγότερο ηλιακό φως.

Ποιό σύστημα να επιλέξω; Για να επιλέξεις το ιδανικό σύστημα για τις ανάγκες του σπιτιού σου είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία μελετητή – εγκαταστάτη φωτοβολταϊκών συστημάτων, που θα προτείνει την ιδανική λύση με βάση το καταναλωτικό σου προφίλ και τις προδιαγραφές της στέγης σου. Για περισσότερες πληροφορίες συμπλήρωσε αυτή τη φόρμα και η ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σου για να σε κατευθύνει στην κατάλληλη λύση για εσένα.

Με τη Solmate, η εξοικονόμηση χρημάτων ξεκινάει από την στιγμή που το φωτοβολταϊκό σου σύστημα έχει συνδεθεί στο δίκτυο και παράγει ενέργεια, καθώς δεν υπάρχει κάποιο αρχικό κόστος επένδυσης που πρέπει να αποσβεσθεί ώστε να ξεκινήσει η εξοικονόμηση.

Επιπλέον, το μηνιαίο ποσό που θα καταβάλεις στη Solmate θα είναι χαμηλότερο από το κόστος που πλήρωνες για το ηλεκτρικό ρεύμα πριν αποκτήσεις φωτοβολταϊκά στη στέγη σου, επομένως αρχίζεις να εξοικονομείς χρήματα από τον πρώτο κιόλας χρόνο.

Η βασική διαφορά που θα παρατηρήσεις μετά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη σου είναι το μειωμένο ποσό στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Στην περίπτωση του net metering, θα συνεχίσεις να λαμβάνεις τον λογαριασμό κοινής ωφέλειας από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας που έχεις επιλέξει, όπου θα επιβαρύνεσαι μόνο για την επιπλέον ενέργεια που αντλείς από το δίκτυο όταν τη χρειάζεσαι. Για καλύτερο έλεγχο του συμψηφισμού, σου προτείνουμε να επιλέξεις να λαμβάνεις μόνο έναν ετήσιο εκκαθαριστικό λογαριασμό από τον πάροχο σου. Μάθε περισσότερα για το net metering εδώ.

Στην περίπτωση ενός αυτόνομου συστήματος, δεν θα λαμβάνεις κάποιον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε μηνιαία βάση, το μόνο ποσό που θα καταβάλεις είναι το σταθερό μίσθωμα της Solmate.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί πως αυτό δεν θα συνεχίσει να συμβαίνει, εφόσον τα τελευταία 25 χρόνια παρατηρείται μια συνεχής αύξηση των τιμών κατά 1.8% ετησίως. Παράλληλα, το κόστος των φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει μειωθεί κατά περίπου 82% την τελευταία 10ετία, ενώ η ανάπτυξη της τεχνολογίας συμβάλλει στην παραγωγή συστημάτων που είναι ολοένα και πιο αποδοτικά.

Δεν έχει υπάρξει ποτέ καλύτερη εποχή για μετάβαση σε ηλιακή ενέργεια, καθώς η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του κόστους και παράλληλα αύξηση της αποδοτικότητας των φωτοβολταϊκών.

Συνεπώς, εφόσον η στέγη σου έχει μια καλή έκθεση στον ήλιο και δεν υπάρχουν σημαντικές σκιάσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν την αποδοτικότητα ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, αποτελεί μια καλή λύση για να μειώσεις δραστικά το κόστος ενέργειας και να προστατευτείς σε μεγάλο βαθμό από την αστάθεια των τιμών.

Μελέτη & Εγκατάσταση

Για να καταλάβεις αν είναι εφικτή η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στο σπίτι σου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτοψία από έναν επαγγελματία μελετητή-εγκαταστάτη. Εκείνος θα εξετάσει την καταλληλότητα της στέγης σου με βάση διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος και η αντοχή της στέγης, η διαθεσιμότητα χώρου, ο προσανατολισμός που θα πρέπει να έχουν τα πάνελ, καθώς και οι σκιάσεις που πιθανόν να υπάρχουν και να επηρεάζουν την απόδοση του συστήματος.

Η διαστασιολόγηση του ιδανικού συστήματος με βάση την τοποθεσία και τις ανάγκες κατανάλωσης σου θα διαμορφωθεί μετά την αυτοψία που θα πραγματοποιηθεί από τον επαγγελματία μελετητή-εγκαταστάτη.

Κάθε σπίτι έχει διαφορετικές ανάγκες, ανεξάρτητα από τις ομοιότητες που μπορεί να έχει το προφίλ κατανάλωσης ενέργειας του νοικοκυριού. Επομένως, το μέγεθος και κόστος ενός φωτοβολταϊκού συστήματος είναι διαφορετικό σε κάθε περίπτωση.

Όχι απαραίτητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αυτοπαραγωγοί ηλιακής ενέργειας επιλέγουν να παραμένουν συνδεδεμένοι στο δίκτυο, που σημαίνει πως αντλούν επιπλέον ενέργεια από το δίκτυο σε περίπτωση που η παραγόμενη ενέργεια δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες κατανάλωσης τη δεδομένη στιγμή.

Ωστόσο, οι μπαταρίες έχουν μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, αν ζεις σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει συχνές διακοπές ρεύματος, η μπαταρία θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις να έχεις ηλεκτρικό ρεύμα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επίσης, μια μπαταρία μπορεί να σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις περισσότερα χρήματα μακροχρόνια, καθώς μειώνει την ανάγκη άντλησης επιπλέον ενέργειας από το δίκτυο και συνεπώς το ποσό του λογαριασμού σου. Ωστόσο, το κόστος των μπαταριών είναι αρκετά υψηλό, επομένως αυξάνει αρκετά τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης αγοράς.

Ο συντονισμός της αδειοδότησης για το φωτοβολταϊκό σου σύστημα στον ΔΕΔΔΗΕ είναι μια διαδικασία που αναλαμβάνει ο μηχανικός (μελετητής-εγκαταστάτης φωτοβολταϊκών συστημάτων). Για τη διαδικασία της αδειοδότησης απαιτούνται κάποια έγγραφα από τη δική σου μεριά που καθώς και κάποια έγγραφα που δημιουργεί ο μηχανικός που έχει αναλάβει την υλοποίηση της μελέτης και εγκατάστασης του συστήματος σου.

Κατά μέσο όρο, η διαδικασία της αδειοδότησης διαρκεί 1-2 εβδομάδες. Εφόσον ο ΔΕΔΔΗΕ εγκρίνει την αίτηση σου, ο μηχανικός που έχει αναλάβει την υλοποίηση της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σου συστήματος μπορεί να προχωρήσει άμεσα στις σχετικές ενέργειες για την ολοκλήρωση της. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες εγκατάστασης στη στέγη σου, απαιτούνται μόνο λίγες ημέρες για την ολοκλήρωσή τους, ωστόσο η ακριβής διάρκεια διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος και τις ιδιαιτερότητες του κάθε συστήματος.

Οι μόνες ενέργειες που απαιτούνται από μεριάς σου είναι να παρέχεις τα απαραίτητα έγγραφα για την αίτηση που θα πραγματοποιηθεί στον ΔΕΔΔΗΕ για την αδειοδότηση του συστήματος, καθώς και να δώσεις πρόσβαση στη στέγη σου στον μηχανικό που θα πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους. Εμείς θα αναλάβουμε όλη την υπόλοιπη διαδικασία για εσένα!

Η πρόκλησης κάποιας ζημιάς στη στέγη σου κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο εφόσον οι εγκαταστάτες είναι αξιόπιστοι και έμπειροι επαγγελματίες, καθώς λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της.

Ωστόσο, σε περίπτωση που προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, θα αποκατασταθεί από την ομάδα μας χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση για εσένα.

Ενεργειακός Συμψηφισμός (Net Metering)

Ενεργειακός συμψηφισμός (net metering) είναι ο συμψηφισμός της παραχθείσας από το σταθμό παραγωγής ενέργειας με την καταναλωθείσα ενέργεια στην εγκατάσταση κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού. Αφορά σε σταθμό παραγωγής ο οποίος εγκαθίσταται στον ίδιο ή όμορο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης, που συνδέεται στο δίκτυο διανομής μέσω της αυτής παροχής. (ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382)

Το net metering σου δίνει τη δυνατότητα να καταναλώνεις την ενέργεια που παράγεις μέσω του φωτοβολταϊκού σου συστήματος, ενώ ταυτόχρονα το σπίτι σου παραμένει συνδεδεμένο με το δίκτυο και μπορείς να αντλήσεις επιπλέον ενέργεια οποιαδήποτε στιγμή την χρειαστείς. Η ενέργεια που παράγεις μπορεί να καταναλωθεί άμεσα, είτε να διοχετευτεί στο δίκτυο και να πιστωθεί στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που η ενέργεια που έχεις παράξει δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες κατανάλωσης, τότε μόνο αντλείς επιπλέον ενέργεια από το δίκτυο.

Ο συμψηφισμός παραγωγής και κατανάλωσης γίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ σε ετήσια βάση. Κάθε χρόνο ο ΔΕΔΔΗΕ μεταφέρει τυχόν περίσσευμα παραγόμενης ενέργειας στον λογαριασμό του επόμενου έτους ενώ κάθε 3 χρόνια κάνει εκκαθάριση καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας.

Δικαίωμα εγκατάστασης έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες ή μη), και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί ο σταθμός, είτε έχουν την νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κλπ) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Για την περίπτωση σταθμού παραγωγής σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή περισσοτέρων σταθμών παραγωγής, καθένας εκ των οποίων αντιστοιχίζεται σε ένα μόνο μετρητή κατανάλωσης. Δικαίωμα εγκατάστασης στην περίπτωση αυτή έχουν οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών ή οι έχοντες τη νόμιμη χρήση αυτών μετά από παραχώρηση της χρήσης του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου ή μέρους αυτού από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες. Για σύνδεση στην παροχή των κοινοχρήστων οι κύριοι των οριζοντίων ιδιοκτησιών εκπροσωπούνται από τον διαχειριστή. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, η οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται είτε με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

Οι βασικοί όροι και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό, είναι οι εξής:

 • Η ύπαρξη ενεργού μόνιμης παροχής ρεύματος στο όνομα του αυτοπαραγωγού μέσω της οποίας τροφοδοτείται η εγκατάσταση κατανάλωσής του.
 • Ο σταθμός παραγωγής αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με έναν μετρητή κατανάλωσης, δηλαδή με τον μετρητή της εγκατάστασης κατανάλωσης την οποία τροφοδοτεί.
 • Ο σταθμός παραγωγής εγκαθίσταται στον ίδιο ή όμορο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης προς την οποία αντιστοιχίζεται.
 • Ο ενδιαφερόμενος έχει τη νόμιμη χρήση του χώρου εγκατάστασης του σταθμού.
 • Ο ενδιαφερόμενος έχει εξοφλήσει πλήρως τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας του οικείου Προμηθευτή, ή έχει ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών.
 • Η παροχή του αυτοπαραγωγού δεν έχει ενταχθεί στο Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΥΑ υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/26359/4101 – ΦΕΚ Β’ 1936/30.5.2018). Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι δικαιούχος του τιμολογίου αυτού, απεντάσσεται αυτοδικαίως από αυτό, με την ενεργοποίηση του σταθμού παραγωγής.

Η σύμβαση net metering που υπογράφεται μεταξύ του προμηθευτή και του αυτοπαραγωγού έχει διάρκεια ισχύος 25 έτη, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του σταθμού παραγωγής.

Σε περίπτωση αλλαγής προμηθευτή μετά την ενεργοποίηση του σταθμού παραγωγής, η σύμβαση net metering με τον προηγούμενο προμηθευτή λήγει αυτοδικαίως και συνάπτεται νέα σύμβαση μεταξύ του αυτοπαραγωγού και του νέου προμηθευτή για το υπολειπόμενο εκ των 25 ετών διάστημα.

Σε περίπτωση που αποφασίσεις να αλλάξεις πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια της σύμβασης net metering, λύεται αυτοδικαίως η σύμβαση με τον τρέχον πάροχο και συνάπτεται νέα σύμβαση με τον πάροχο της επιλογής σου για το υπολειπόμενο διάστημα εκ των είκοσι πέντε (25) ετών.

Η καταμέτρηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού παραγωγής, καθώς και της εισερχόμενης και εξερχόμενης από και προς το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιείται ταυτόχρονα από το ΔΕΔΔΗΕ, κατά τον υφιστάμενο κύκλο καταμέτρησης που διέπει την εγκατάσταση κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού.

Ο προμηθευτής πραγματοποιεί τη διαδικασία του ενεργειακού συμψηφισμού στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος, με βάση τα στοιχεία καταμέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ ανάλογα με τον κατά περίπτωση κύκλο καταμέτρησης. Στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν καταστεί εφικτή η λήψη των ενδείξεων κατά την ημερομηνία της προγραμματισμένης καταμέτρησης, ο συμψηφισμός θα γίνεται αμέσως μόλις διενεργηθεί η επόμενη τακτική καταμέτρηση.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπολογίζονται ως ακολούθως:

 • Η χρέωση για το ΕΤΜΕΑΡ υπολογίζεται βάσει της απορροφώμενης ενέργειας (Α), επί την αντίστοιχη μοναδιαία χρέωση.
 • Το μεταβλητό σκέλος της Χρέωσης Χρήσης Συστήματος και της Χρέωσης Χρήσης Δικτύου (χρέωση ενέργειας) υπολογίζεται βάσει της απορροφώμενης ενέργειας, επί την αντίστοιχη μοναδιαία χρέωση.
 • Η χρέωση για ΥΚΩ υπολογίζεται βάσει της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας (Καταναλισκώμενη=Απορροφώμενη+Παραχθείσα-Εγχυθείσα), επί την αντίστοιχη μοναδιαία χρέωση.

Στην περίπτωση τιμολογίου με διαφορετικές χρονικές ζώνες χρέωσης, το σύνολο της παραχθείσας και εγχυθείσας ενέργειας θα χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των ΥΚΩ που αντιστοιχούν μόνο στην κατανάλωση της ζώνης κανονικής χρέωσης (ημερήσιας κατανάλωσης).

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει διαθέσιμα τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 1. Αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος
 2. Αποδεικτικό δικαιώματος χρήσης του χώρου εγκατάστασης
  1. Εάν είσαι ιδιοκτήτης: Τίτλος κυριότητας του ακινήτου (αντίγραφο συμβολαιογραφικής πράξης και πιστοποιητικού μεταγραφής της στο υποθηκοφυλακείο).
  2. Εάν είσαι ενοικιαστής:
   1. Αποδεικτικό νόμιμης χρήσης (αντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου ή ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης ή παραχωρητήριου).
   2. Έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος.
 3. Υπεύθυνες Δηλώσεις του Ν. 1599/86 με γνήσιο υπογραφής του αιτούντα και των συνιδιοκτητών αν υπάρχουν. Οι δηλώσεις ετοιμάζονται από την εταιρεία μας.
 4. Τοπογραφικό της θέσης εγκατάστασης (αφορά μόνο κτίρια εκτός σχεδίου πόλεως).
 5. Άδεια οικοδομής επικυρωμένη με σφραγίδα μηχανικού ή πολεοδομίας.

Επιπλέον, η αίτηση απαιτεί την προσκόμιση δικαιολογητικών που περιγράφουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος, τα οποία αναλαμβάνουν οι μηχανικοί-συνεργάτες μας που αναλαμβάνουν το έργο.

Συγκεκριμένα, τα τεχνικά εγχειρίδια φωτοβολταϊκών στοιχείων, τεχνικά εγχειρίδια και πιστοποιητικά αντιστροφέων (inverters), κάτοψη του χώρου εγκατάστασης και μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο του φωτοβολταϊκού συστήματος, υπογεγραμμένα από Μηχανικό κατάλληλης ειδικότητας.

Η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος σε διαμέρισμα πολυκατοικίας είναι εφικτή, ωστόσο απαιτείται να συμφωνήσουν εγγράφως όλοι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες εφόσον το σύστημα τοποθετηθεί σε κοινόχρηστο χώρο όπως η ταράτσα. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει έγγραφη απόφαση Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας.

Σε μια πολυκατοικία μπορούν να τοποθετηθούν περισσότεροι από έναν σταθμοί παραγωγής, με την προϋπόθεση ότι κάθε σταθμός παραγωγής αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με ένα μετρητή κατανάλωσης.

Μίσθωση Solmate

Το πλάνο μίσθωσης της Solmate περιλαμβάνει την οικονομοτεχνική μελέτη που θα γίνει από τον μηχανικό στη στέγη σου ώστε να σχεδιαστεί ένα σύστημα που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες κατανάλωσης σου, το κόστος απόκτησης του φωτοβολταϊκού συστήματος καθώς και τις εργασίες που θα γίνουν για την εγκατάσταση και την ενεργοποίηση του.

Επιπλέον, με τη Solmate μίσθωση σου απαλάσσεσαι από τα έξοδα ασφάλισης και συντήρησης του φωτοβολταϊκού σου συστήματος, καθώς και οποιασδήποτε επισκευής ή αντικατάστασης χρειαστεί στο διάστημα των 20 ετών.

Όχι. Με τη Solmate δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις και δεσμεύσεις. Το μηνιαίο ποσό που θα καταβάλεις για τη μίσθωση του φωτοβολταϊκού θα παραμείνει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της 20ετίας.

Η πληρωμή του μισθώματος της Solmate τίθεται σε ισχύ ένα μήνα μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών τοποθέτησης του φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη σου. 

Μπορείς να διακόψεις τη μίσθωση του φωτοβολταϊκού σου οποιαδήποτε στιγμή εφόσον κρίνεις δεν αποφέρει τα οφέλη που περίμενες, καταβάλλοντας ένα ποσό για τις εργασίες απεγκατάστασης. Το ποσό αυτό διαφέρει με βάση με το μέγεθος του κάθε συστήματος, ωστόσο θα ενημερωθείς για αυτό κατά την υπογραφή της σύμβασης σου με τη Solmate.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μας ενημερώσεις έναν (1) μήνα νωρίτερα ώστε να προγραμματίσουμε τις εργασίες της απεγκατάστασης του συστήματος από τη στέγη σου.

Μετά την πάροδο των 20 ετών, το φωτοβολταϊκό σύστημα μεταφέρεται στην κυριότητα σου, εφόσον το επιθυμείς, εναλλακτικά αφαιρείται από τη στέγη σου.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Άφησε μας τα στοιχεία σου και ένας εκπρόσωπος της Solmate θα σε καλέσει για να λύσει κάθε απορία σου!

small_c_popup.png

Μπορούμε να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας

Ας ξεκινήσουμε μια συζήτηση